Home nieuws Rundvlees uit natuurgebieden gewild product
Rundvlees uit natuurgebieden gewild product PDF Print E-mail

 

Het geheim van de smaak.

Onze dieren grazen op diverse natuurterreinen in noord Limburg. Ze voeden zich met grassen en kruiden. Pure grassen en kruiden en deze proef je terug in ons vlees. Maar het heeft ook te maken met het groeiproces. De dieren groeien veel langzamer dan reguliere dieren. Daarnaast worden er geen groeihormonen en preventieve antibiotica gebruikt. De kalfjes blijven 7 a 8 maanden bij de moeder in de koppel, drinken moedermelk en grazen mee in de koppel.

Alles bij ons is puur natuur en dat proef je terug in het vlees

Vlees van runderen die natuurgebieden begrazen wordt door kenners geschaard onder het topsegment rundvlees. Dat vlees verdient een aparte plaats in de markt, maar het is op dit moment nog onvoldoende herkenbaar. Relatief veel houders van vleesvee in natuurgebieden verkopen het rundvlees rechtstreeks aan de consumenten in de vorm van diepvriespakketten. Deze vorm van afzet groeit in Nederland momenteel sterk en levert de beste meerprijs voor de veehouder. Verder wordt een relatief groot deel van het vee in het biologische kanaal afgezet.  

Groeien
De natuurgebieden in Nederland waar rundvee kan worden ingezet zal, volgens plannen van het ministerie van LNV, groeien van 100.000 naar 300.000 hectare in het jaar 2015. Een groot deel van dat land is in bezit van organisaties als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Provinciale Landschappen. De runderen worden soms in eigen beheer gehouden, maar steeds vaker door veehouders die grond kunnen pachten of vee tegen betaling kunnen inscharen. Het aantal slachtrunderen uit deze natuurgebieden kan groeien van 38.000 tot 120.000 stuks per jaar. Dat is ongeveer 10 procent van de binnenlandse productie. De rest van het Nederlandse rundvlees blijft afkomstig uit de melkveehouderij en, in mindere mate, de intensieve stierenmesterij.

 
Consument
Om een voldoende meerprijs te krijgen ten opzichte van gewoon rundvlees dient het verhaal over de relatie tussen productiewijze en vleeskwaliteit aan de consument te worden overgebracht. Dit kan het beste bij een korte lijn tussen producent en consument, zoals in het geval van boerderijverkoop van vleespakketten
 
 

fotoboek