Home informatie biologisch voedsel rukt op
Franse rassen ideaal alsbiologisch vleesvee PDF Print E-mail

 

Franse rassen ideaal als biologisch vleesvee

6819RUNDVEEHOUDERIJ

Kruishoutum - De Franse vleesveerassen Blonde d'Aquitaine, Maine Anjou en Charolais blijken op basis van groei de meest ideale rassen voor biologische vleesveehouderij te zijn. Dit wijst een literatuurstudie van het ILVO dat door Biokennis is gepubliceerd uit.
Franse rassen ideaal als biologisch vleesvee

De drie rassen zijn efficiënter dan het Belgisch Witblauwe met een rantsoen met veel ruwvoer en in het begrazen van natuurland. Uit een studie onder biologische bedrijven blijkt wel een zeer grote spreiding in de slachtleeftijd. Voor stieren lag die tussen de 14 en 34 maanden, voor koeien tussen de 12 en 30 maanden. De vraag hoe goed veehouders het groeipotentieel van hun dieren benutten, wordt niet beantwoord. De rassen Aberdeen Angus, Saler en Aubrac blijven in groei achter, maar scoren heel goed op vruchtbaarheid. Een korte tussenkalftijd kan de lagere groeicijfers enigszins compenseren waardoor ook deze rassen interessant zijn voor biologische houderij.

Uit het onderzoek is duidelijk geworden dat de Franse vleesveerassen goed uit de voeten kunnen met natuurgras. Met jong natuurgras kunnen koeien ruim voldoende melk voor de kalveren produceren wat een goede groeistart geeft, later in het jaar wordt het gras goed omgezet in vlees.

Steeds meer Nederlanders kopen biologisch voedsel.

 

2012 wordt recordjaar - De consumentenbestedingen aan biologische voeding zijn in het eerste halfjaar van 2012 met bijna 12 procent (11,8%) toegenomen. De omzet steeg met ruim 47 miljoen euro naar 445 miljoen. Als deze trend zich doorzet, komt aan het eind van dit jaar de grens van 1 miljard jaaromzet in zicht. Dit stelt ketenorganisatie Bionext, op het jaarcongres van de sector bij de Triodos Bank in Zeist

 

 

 
 

fotoboek